A Zene Világnapjának kitalálója

A Zene Világnapját  Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész találta ki 1975-ben, hogy legyen egy nap, amelynek főszereplője a zene. „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” – mondta New York-ban. A 20. század egyik legkiválóbb muzsikusa. Csodagyerekként vált híressé, aki egyszerű nemes előadású, kristályosan tiszta játékú, magával ragadó művész egyéniséggé érett. Az ő felfogásában a művek új életre keltek. Gyermekként vált legendává és az is maradt élete végéig. Tizenegy esztendős volt, amikor Persinger tanítványaként bemutatkozott. A New York-i Szimfonikusokkal adott koncert óriási sikert aratott, megragadó művészi előadásával ámulatba ejtette a hallgatóságot. Európai koncertkörútjai során ismerkedett meg G. Enescuval és A. Busch-sal, akiknél éveken keresztül folytatta tanulmányait.

Yehudi Menuhin 80
Yehudi Menuhin

A II. Világháború alatt 500 koncertet adott jótékony céllal a frontkatonák előtt. Karizmatikus egyéniségével az egyetemes zenei kultúrát szolgálta. Így került közeli kapcsolatba Amerikában Bartók Bélával: ezt követően lett műveinek előadója és terjesztője. Bartók az ő számára írta a hegedű szólószonátát Nagyon fontosnak tartotta az ifjúság zenei nevelését, a számkivetettek istápolását. Doráti Antalt követve vezette Németországban az 1956 után alakult „Philharmonica Hungaricát”. Tanítványai közé tartozik Nigel Kennedy, és Erdélyi Csaba magyar brácsaművész is. Könyveiben szívesen osztotta meg a közönséggel a zenével, a művészetelmélettel kapcsolatos gondolatait. Menuhin a zene minden stílusát kedvelte, jazz- felvételeket készített többek között Stéphane Grapellivell.

Menuhin Vivaldi 4 évszak c. lemeze

1996-ban Budapesten ünnepelte 80. születésnapját. több ország becsületrendjével is kitüntették, Erzsébet királynő Tiszteletbeli Lovaggá ütötte. Megkapta a Nehru Békedíjat is a nemzetközi megbékélésben vállalt kiemelkedő szerepéért. 1969-ben titkos szavazással az UNESCO Nemzetközi Zenetanácsának elnökévé választották. 83 éves korában, 1999. március 12-én Berlinben hunyt el.

Yehudi Menuhin_&_Stephane_Grappelli
Yehudi Menuhin és Stephane Grappelli