98 éve született a „Hazám, hazám” hangja

Simándy József operaénekes a Magyar Állami Operaház örökös tagja, 1916. szeptember 18-án.

images

Az Operaház kórusának tagjaként Posszert Emília magániskolájában, majd a Zeneakadémián tanulta az éneklést. A háború éveiben Bizet Carmen operájában Don José tenor szerepében mutatkozott be a Szegedi Nemzeti Színházban, 1947-től a Magyar Állami Operaházban, 1956 és 1960 közt a München Staatsoper-ben énekelt. 1978 a Zeneakadémia tanára volt.

fvo2007_001a

Bár az ország elsősorban a Bánk bánból ismeri, Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának tenor szólistájaként is emlékezetes alakítást nyújtott. Megjelenése, habitusa, belső ereje hőstenor alakjának eljátszására tette különösen alkalmassá, de énekelt lírai és spinto szerepeket is. Számos lemeze készült, nagy sikerrel lépett fel Európa operaházaiban és hangversenytermeiben. A 20. század második felében nagyon sok magyar gyermek számára Magyarország leghíresebb tenoristája hangján csendült fel a Bánk bán „Hazám, hazám” áriája az iskolák ének-zene óráin.

Simándy hangja és alakja elválaszthatatlanul forrt össze a ma élő magyar nemzedékek tudatában. A Bartók-Pásztory-, és Kossuth- díjas s kiváló művész, 81 éves korában hunyt el. Emlékére Szegeden évente megrendezik a „Simándy József Énekversenyt” ahol a legrátermettebb fiatal operaénekeseket jutalmazzák. (751-14)

simandy w22