Térdszalagrend

Az angol térdszalag rendet III. Eduárd angol király a franciák felett 1348-ban aratott győzelme emlékére alapította A kitüntetésnek nevet adó „garter”, egy női harisnyakötő, ami világoskék színével, akkoriban igencsak intim ruhadarabnak számított. Joan of Salisbury grófnő vesztette el a Calais elfoglalásának tiszteletére tartott bálon. Az udvari cselszövők azonnal tárgyalni kezdték a felháborító eseményt. A király azonban védelmébe vette a hölgyet, és harisnyakötőt háború egyik hősének nyakába akasztotta. Ekkor hangzott el a rend francia jelmondata: Honni soit qui mal y pense. (Szégyellje, aki rosszat gondol.)

A Térdszalag-rendet 1416-ban Zsigmond magyar király, különös kegyként, megkapta amikor a konstanzi zsinat időszakában 1416 májustól augusztusig 1000 fős kíséretével élvezte V. Henrik vendégszeretetét. Zsigmond, köszönet képen, a rendnek adományozta pallosát, amelyet ma York város díszkardjaként őrinek.

A két király Canterburyben, írta alá a történelem egyetlen angol-magyar katonai szövetségét. Zsigmond szállása több héten át a Kent grófságban található Leeds Castle-ban volt, amely nem tévesztendő össze a közép-angliai Leeds város erődítményével.

A napjainkban turista látványosságként működtetett, fennállásának 1000. születésnapját ünneplő épületet, szerényen, „a világ legszebb kastélyának” nevezik. A tó közepén álló többtornyos vár, a 11. századtól kezdve az angolszász királyok, majd a mindenkori királynék rezidenciája volt. Itt építették Anglia legrégibb királyi teniszpályáját. Parkjában megtalálható, a madárház, a titkos barlang, a lovagi viadalokra alkalmas küzdőtér, a kertlabirintus a 17 – 19. századi angol kastélyépítészet szinte minden eleme.